Het nieuwe jaar komt stilaan in zicht en daarmee ligt ook de strengere regelgeving voor het verwarmen van woningen op de loer. Verwarmen op gas of op mazout wordt grondig ingeperkt. Hoe zit het precies in Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk alternatief voor gasverwarming of een mazoutketel past bij jouw woning? Je ontdekt het in deze blog.
Waarom worden gasketels verboden?
De klimaatcrisis staat steeds hoger op de politieke agenda. Ook in België. Om de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen wordt onder meer de wetgeving rond verwarmingssystemen met fossiele brandstoffen strenger. Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels, die beperkingen opleggen voor verwarmen op gas of met mazout.
Nieuwbouw met gasketel verboden vanaf 2025 in Vlaanderen
Het klimaatakkoord van de Vlaamse regering is best ambitieus. Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 40 % verminderen. Heel wat maatregelen kaderen binnen die doelstelling. Zo krijgt men vanaf 2025 geen gasaansluiting meer voor nieuwbouwwoningen. Sinds 2021 zijn gasaansluitingen al verboden bij nieuwe, grote projecten. En sinds 2022 is er een verbod op het plaatsen van stookolieketels, zowel in nieuwbouw als bij de vervanging van een ketel in een bestaand gebouw.
Vanaf januari moet je voor nieuwbouw of bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) dus op zoek naar een alternatief voor verwarmen op gas, zoals een warmtepomp. Heb je momenteel een gasketel en is die aan vervanging toe? Dan kan je die wel nog vervangen door een energie-efficiënte condensatieketel. De Vlaamse gaskraan gaat dus niet meteen dicht in 2025.
Onze future-proof oplossingen
De nieuwe norm
Warmtepomp GeniaAir Mono
Beproefd concept
Condensatieketel ThemaFast Condens
Nog veel mazoutketels in Wallonië
De Waalse regering is een stuk minder streng als het op duurzaam verwarmen aankomt. Zowat 1 op 2 gezinnen in Wallonië zou nog een mazoutketel hebben voor zijn centrale verwarming. Daar wordt werk van gemaakt. Zo mag de installatie van mazoutketels in nieuwe gebouwen vanaf 1 maart 2025 niet meer. Vanaf 1 januari 2026 wordt het ook verboden om een nieuwe mazoutketel te plaatsen in bestaande gebouwen.
Wie in Wallonië een gasketel wil plaatsen of vervangen, heeft nog tot 2035. Dan pas gaat het verbod op gasketels in. Dat de focus eerst op stookolie ligt, is een rechtstreeks gevolg van de grotere vervuiling die deze fossiele brandstof met zich meebrengt vergeleken met aardgas.
Gasketel vervangen niet verboden in Brussel
Wat stookolieketels betreft legt de hoofdstad een verbod op de plaatsing op vanaf 1 juni 2025. Het gebruik van bestaande mazoutketels zal vervolgens ook gefaseerd afgebouwd worden. Die beperkingen gaan in vanaf 2030 in de publieke sectoren en vanaf 2035 in alle andere sectoren. Voor gascondensatieketels zitten voorlopig geen verstrengingen in de pipeline in het Brusselse gewest.
Welk alternatief voor gasverwarming is het beste?
Zoals heel veel keuzes voor je woning hangt het beste alternatief voor verwarmen op gas af van je specifieke situatie. Heb je een nieuwbouw? Of hoe ingrijpend renoveer je? Hoe ziet je gezinssamenstelling eruit? Wat zijn de verwarmings- en warmwaternoden? Ontdek welk verwarmingssysteem jij het best kiest of doe een beroep op een expert in je buurt.
Met Bulex zit je sowieso goed
Anticipeer nu al op de strengere wetgeving met een alternatief voor je gasverwarming.