Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Condensatieketel nodig?

Ontdek alle voordelen

  • Optimaal rendement
  • Tot 30% lager verbruik
  • Milieuvriendelijk
  • Snelle installatie
  • Flexibele uitbreidingsmogelijkheden
Ontvang advies op maatOntdek ons assortiment

Condensatietechnologie op gas: een veelzijdige oplossing

Overweeg je om je woning te verwarmen met gas of om je oude ketel te vervangen? Dan is condensatietechnologie de efficiëntste en populairste oplossing.

In de eerste plaats is het een moderne én betaalbare technologie die altijd garant staat voor betrouwbare verwarming en warmwatercomfort. Condensatieketels halen energie uit de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding, terwijl die gassen bij klassieke ketels gewoon door de schoorsteen verdwijnen. Dankzij een condensatieketel bespaar je zo tot 30% energie en dat scheelt uiteraard in je portemonnee. Bovendien zijn onze toestellen zo ontworpen dat ze minder CO2 uitstoten. Daarmee spaar je het milieu en ben je helemaal klaar voor de toekomst!

Op deze pagina kom je alles te weten over de prijs, de voordelen én de werking van deze ketels.

Gascondensatieketel: de voordelen

Optimaal rendement

Het hoge rendement van een condensatieketel leidt tot lagere verwarmingskosten. Door je oude, niet-condenserende ketel te vervangen door een nieuwe, bespaar je tot 30% op je energieverbruik. En dankzij enkele slimme functies win je nog extra op je warmwaterverbruik. De aankoop van je gascondensatieketel verdien je dus al snel terug.

Gemakkelijk te installeren

Een gascondensatieketel is makkelijk te installeren zonder grote breekwerken. De snelle, vrij goedkope installatie en het uitgebreide gasnet maken van centrale verwarming op gas een eenvoudige oplossing – of het nu om een vervanging of om een nieuwe installatie gaat.

Mogelijkheid tot flexibele uitbreiding

Een gascondensatieketel laat zich uitstekend combineren met onder andere zonnepanelen, warmtepompen, warmwaterboilers en thermostaten. Met zulke aanvullingen bespaar je nóg meer op je energieverbruik en draag je je steentje bij aan een beter leefmilieu. Bovendien kan je een gascondensatieketel combineren met een slimme thermostaat, waarmee je jouw verwarming bestuurt vanop afstand en heel wat bewuster omspringt met je energieverbruik

Duurzaamheid verzekerd

Vergeleken met andere fossiele brandstoffen kan gas de beste CO₂-balans voorleggen. Dankzij de condensatietechnologie komen er een stuk minder roet- en andere toxische deeltjes vrij bij de verbranding. Een win-win voor jouw gezondheid én het milieu. Onze condensatieketels op gas van de nieuwe generatie passen zich bovendien automatisch aan aan de wisselende gaskwaliteit, waardoor ze in alle omstandigheden optimaal werken. Verschillende slimme functies garanderen dat de ketel langer meegaat, zodat hij ook op die manier minder impact heeft op het milieu.

Werking van een condensatieketel

Een moderne condensatieketel op gas maakt niet alleen gebruik van de geleverde energie, maar benut ook optimaal de warmte in de rookgassen. Onze ketels werken op deze simpele, maar uiterst doeltreffende manier.

Het toestel verbrandt gas en produceert warmte, die op haar beurt dient om water op te warmen. Dat water vloeit dan door een buizensysteem rechtstreeks in de radiatoren die de betreffende ruimte verwarmen. Tegelijk onttrekt de ketel bijkomende warmte aan de afvoergassen, door de waterdamp te condenseren tot vloeibaar water. Op deze manier wordt de latente verdampingswarmte teruggewonnen en vervolgens omgezet in extra warmte voor de verwarming.

Dankzij dit systeem halen onze verwarmingsketels altijd het hoogste rendement en behoren ze in combinatie met een Bulex-regeling tot energieklasse A+. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor het milieu: door de energie maximaal te benutten, gaan zowel de kosten als de C02-uitstoot omlaag.

Je kan stellen dat een condensatieketel op dezelfde manier werkt als een niet-condenserende ketel: gas wordt verbrand als warmtebron voor je verwarming of sanitair warm water. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide type ketels: een condensatieketel benut de warmte uit de rookgassen, terwijl deze bij een atmosferische ketel gewoon verloren gaan via de schoorsteen.

Een wettelijke verplichting

De Europese Ecodesign-verordening legde in 2015 strenge minimumvereisten op voor nieuwe verwarmingstoestellen. Atmosferische ketels of niet-condenserende ketels mogen dan ook alleen nog in uitzonderlijke gevallen geplaatst worden, aangezien condensatieketels een pak duurzamer zijn. Sinds 2021 zijn ook stookolieketels uit den boze bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Met een nieuwe condensatieketel ben je in ieder geval wettelijk in orde.

Soorten condensatieketels

Bulex biedt gascondensatieketels aan voor ieders warmtebehoefte en voor elke woning. In ons gamma vind je combiketels, die instaan voor de verwarming van je woning én voor sanitair warm water. Dit soort ketels zijn erg handig wanneer je over weinig plaats beschikt en verwarmen het water in sneltempo. Daarnaast vind je bij Bulex ook modellen die je kan combineren met een warmwaterboiler. Kies je voor deze optie, dan geniet je het hoogste sanitaire comfort. Een warme regendouche laten lopen, terwijl je huisgenoot de afwas doet? Dat kan dankzij de combinatie van een soloketel met een warmwaterboiler.

Of het nu gaat om een studentenkamer of een gezinswoning voor zes personen: onze ketels zorgen altijd voor de juiste temperatuur in huis en onder de douche.

Het vermogen van je ketel

Je condensatieketel moet over voldoende vermogen beschikken om je woning genoeg te kunnen verwarmen en om sanitair warm water te kunnen voorzien. Overdimensioneren - te veel vermogen voorzien - is dan ook weer erg zonde en totaal onnodig. Je laat dus het best een professionele installateur berekenen hoeveel kW je exact nodig hebt voor jouw specifieke situatie.

Welke functies bieden je een nóg beter sanitair comfort

Bij Bulex vind je toestellen die beschikken over een unieke functie.

ThemaFast Condens met AquaFast-technologie

Sanitair warm water op de juiste temperatuur, zodra de kaan open gaat. Met de moderne AquaFast-technologie, met voorverwarmde platenwisselaar, stroomt in no-time warm water uit het aftappunt. Dat is de sterkte vanThemaFast Condens.

ThemaPlus Condens met MicroFast-technologie

Met zijn geïntegreerde MicroFast-technologie voorkomt de ThemaPlus Condens waterverspilling. De mini-accumulatie boiler van 3,2 liter levert op elk moment onmiddellijk warm water met een stabiele temperatuur, ongeacht het aantal aftappunten.

IsoTwin Condens met IsoDyn³-technologie

De IsoDyn³-technologie levert quasi oneindig veel warm water, vanuit twee geïntegreerde boilers van 21 liter. De slimme IsoTwin Condens analyseert dagelijkse gewoontes en stemt er zijn instellingen op af. Voor ultiem warmwatercomfort.

Condensatieketel: laten installeren of zelf plaatsen?

De installatie van een condensatieketel is relatief eenvoudig, aangezien er geen grote breekwerken voor nodig zijn. Je hoeft dus geen handenvol geld uit te geven aan ingrijpende verbouwingswerken.

Toch laat je de plaatsing van een condensatieketel het best uitvoeren door een erkend installateur. Zo ben je zeker dat alles volgens de regels van de kunst verloopt en is de correcte werking en veiligheid van je installatie gegarandeerd. Voor de installatie van een condensatieketel moet een tubering van de aanwezige schoorsteen worden voorzien. De volledige installatie duurt gemiddeld één tot maximum drie dagen.

Wat met de afvoer van een condensatieketel?

Een condensatieketel heeft voor zijn rookgasafvoer specifieke buizen nodig die de fabrikant van de ketel verplicht moet meeleveren. De condensatieketel kan zonder problemen op een bestaande schouw aangesloten worden, net zoals een niet-condenserende ketel, op voorwaarde dat de schouw getubeerd wordt (hierbij wordt een speciale afvoer in de schouw gemonteerd).

Opgelet: in appartementsgebouwen waar de ketels aangesloten zijn op een gemeenschappelijke schouw, is het niet zomaar mogelijk één ketel te vervangen door een condensatieketel, aangezien je hiervoor de schouw moet aanpassen.

Je condensatieketel regelen

Met een kamerthermostaat, weersafhankelijke regeling of afzonderlijke thermostaatkranen op de radiatoren kan je temperatuur in huis precies instellenen. Een weersafhankelijke regeling kan zelfs de temperatuur voor iedere kamer apart regelen. Je hebt de keuze tussen een aan/uit-regeling of een modulerende regeling.

Er zijn ook slimme thermostaten op de markt waarmee je je verwarming regelt van op afstand via een mobiele app. Zo stel je je verwarming nóg beter af en bespaar je dus nog meer energie.

Ontdek onze slimme oplossingen

Prijs van een condensatieketel

De aankoopprijs van een condensatieketel ligt iets hoger dan die van een niet-condenserende ketel. Bulex-condensatieketels zijn verkrijgbaar vanaf 1.560 euro, exclusief btw en installatie. Voor een gedetailleerde offerte voor jouw project, kan je contact met ons opnemen of onze handige ketel-configurator gebruiken.

Met een condensatieketel bespaar je alleszins flink op je energiefactuur. Zo betaalt jouw investering zich al na enkele jaren terug.

Andere factoren die de prijs van een condensatieketel kunnen beïnvloeden, zijn:

Onderhoudskosten

In bepaalde regio’s ben je verplicht om elke twee jaar een professioneel onderhoud te laten uitvoeren van je gascondensatieketel. Een goed onderhouden gascondensatieketel gaat langer mee en verbruikt minder energie.

Zonneboiler

De verbruikskosten van een condensatieketel kunnen nog dalen door er een zonneboiler aan te koppelen. De investeringskost van dit laatste toestel ligt dan wel hoger, maar het kan tot 60% van het sanitair warm water van een gezin dekken. Vooral in de zomermaanden betekent dit dat je gascondensatieketel nauwelijks energie verbruikt.

Vind de beste condensatieketel

Is je oude verwarmingsinstallatie aan vervanging toe en ben je helemaal gewonnen voor een condensatieketel? Dankzij onze handige configurator vind je de beste ketel voor jouw woning en warmtebehoefte. Bovendien ontvang je binnen de drie minuten een vrijblijvende offerte, inclusief installatiekost én btw. Zodra je de offerte ontvangen hebt, kan je ook een plaatsbezoek aanvragen. Een professionele installateur komt dan gratis bij jou langs voor advies en finaliseert de offerte indien je dat wenst.

Brochure

Wil je alle informatie over condensatieketels nog eens rustig nalezen? Download dan onze uitgebreide brochure.

Referenties

Onze klanten zijn onze beste ambassadeurs. Ontdek waarom klanten voor Bulex kozen.

Assortiment

Ontdek ons gamma condensatieketels op gas en vind de voor jou geschikte oplossing.