Een radiator kun je eigenlijk beschouwen als een warmtewisselaar. Een koelkast is ook een voorbeeld van een warmtewisselaar, maar dan met een omgekeerde functie. Terwijl de koelkast koel houdt, zorgt de radiator net voor warmte. Hoe dat precies in elkaar zit? Dat lees je hier!
De werking van een radiator
Of je nu een condensatieketel of een niet-condenserende ketel hebt: eigenlijk werken alle centrale verwarmingsinstallaties volgens hetzelfde principe. De centrale installatie verwarmt water en dat water wordt via de verwarmingsbuizen verdeeld over het hele huis. Aan die leidingen zijn radiatoren gekoppeld – onze warmtewisselaars, die de warmte moeten verspreiden.
Hoe verspreidt een radiator warmte?
De binnenkant van een radiator ziet eruit als een kleine doolhof. Dankzij die doolhof moet het verwarmde water een lange weg afleggen voor het volledig door de radiator is gestroomd. Daardoor komt het warme water veel in contact met het materiaal van de radiator, die zo de kans krijgt om de warmte op te nemen en te verspreiden in de ruimte. Ribbels of verticale inkepingen bevorderen die warmteafgifte. Zolang de cv-ketel water verwarmt, blijven de radiatoren warmte verspreiden.
Met een slimme thermostaat kun je tegenwoordig zelfs vanop afstand je ketel het signaal geven om de radiatoren te verwarmen. Handig, toch?
Radiatoren bij een renovatie
Ben je aan het renoveren? Dan vraag je je vast af hoe je op een duurzamere manier kunt verwarmen. Wat dacht je van een warmtepomp? Die kun je perfect combineren met vloerverwarming maar ook met radiatoren.
Let bij de keuze van je radiatoren op de warmtebehoefte per ruimte. Een te kleine radiator voor een grote ruimte levert niet het gewenste resultaat. Wist je trouwens dat de grootte van een radiator invloed heeft op de vereiste temperatuur van het water dat je erdoor stuurt? Hoe groter de radiator, hoe lager de temperatuur moet zijn. Dat heeft dan ook een gunstig effect op het rendement van je warmtepomp of cv-ketel. Laat je bij je keuze dus niet alleen leiden door het design, maar kijk ook naar het vermogen van de radiator bij bepaalde temperaturen.
Een ander voordeel is natuurlijk de energie die je dankzij een warmtepomp kunt besparen. De werking van je radiatoren wijzigt hierdoor niet – je kiest gewoon voor een andere manier van verwarmen. Een manier die beter is voor het milieu … én voor je bankrekening!