Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Het verschil tussen monobloc en split warmtepomp

Je wil duurzamer verwarmen en overweegt een warmtepomp. Maar welk toestel is nu het best geschikt voor jouw woning? Door het verschil tussen een monobloc en een split warmtepomp haarfijn uit te leggen, ben je alvast een stap dichter bij je perfecte match.

Bulex GeniaAir

Lucht/water-warmtepompen bestaan zowel in een monobloc- als een splituitvoering. Beide versies halen energie uit de buitenlucht, verhogen die energie met behulp van een compressor en verwarmen daarmee het verwarmingswater en eventueel het sanitair water. De meeste lucht/water-warmtepompen kunnen het verwarmingswater ook afkoelen voor verfrissing in de zomer.

Wat is een monobloc warmtepomp?

Bij een monobloc lucht/water-warmtepomp zijn alle koeltechnische onderdelen in één toestel ondergebracht. De koeltechnische kring in het toestel wordt af fabriek volledig getest op goede werking en lekdichtheid.

Meestal moet dit toestel buiten opgesteld worden en worden waterleidingen naar de woning voorzien. Deze leidingen kunnen rechtstreeks op het verwarmingssysteem aangesloten worden. Bij de Bulex monobloc warmtepomp kunnen dat zowel vloerverwarming, ventilo-convectoren als (overgedimensioneerde) radiatoren zijn. Als ook sanitair warm water moet aangemaakt worden, kan men kiezen voor een "all-in one" binnenunit met ingebouwde boiler of een binnenmodule met afzonderlijke boiler.

Aangezien bij de installatie van een monobloc lucht/water-warmtepomp geen koeltechnische handelingen moeten uitgevoerd worden, heeft de installateur geen koeltechnisch certificaat nodig.

Wat is een split warmtepomp?

Bij een split lucht/water-warmtepomp zijn de koeltechnische onderdelen gesplits over een buitenunit en een binnenunit. Deze 2 units moeten op de werf verbonden worden door middel van koeltechnische leidingen door een gecertifieerd installateur.

Het element dat het verwarmingswater opwarmt, bevindt zich in de binneunit waardoor het verwarmingswater vorstvrij is.

De binnenunit bestaat in 2 versies: de "all-in one" unit met ingebouwde boiler voor verwarming en opwarming van sanitair water of de binnenmodule voor verwarming en eventuele bereiding van sanitair warm water via een afzonderlijke boiler.

Hoe het verschil tussen split en monobloc jouw keuze bepaalt

Nu ken je het verschil tussen een monobloc en split warmtepomp, maar wat betekent dat voor jou? De andere configuratie en werking van beide types hebben verschillende gevolgen. Deze factoren spelen mee in de overweging voor jouw project.

De Bulex monobloc lucht/water-warmtepomp GeniaAir Mono kan het verwarmingswater opwarmen tot wel 75° C. Hierdoor kan deze warmtepomp met vloerverwarming en ventilo-convectoren werken maar ook met (bestaande) radiatoren. Ideaal voor zowel nieuwbouw als renovatie.

De Bulex split lucht/water-warmtepomp GeniaAir Split R32 kan het verwarmingswater tot 62° C opwarmen waardoor de split best met vloerverwarming of ventilo-convectoren in nieuwbouw wordt gebruikt.

De Bulex split-warmtepomp heeft een zeer stille werking maar de Bulex monobloc-warmtepomp is nog net iets stiller.

Een monobloc lucht/water -warmtepomp kan door elke verwarmingsinstallateur geplaatst worden, dus ook je vertrouwde chauffagist die je al jaren service biedt.

Vraag het aan een expert

Ben je klaar voor de switch naar een warmtepomp? Je Bulex-installateur bekijkt graag samen de opties. Met een doordachte afweging van het verschil tussen een monobloc en een split warmtepomp, in functie van jouw optimale resultaat.

 

Vind een installateur