Een hoger rendement, meer veiligheid, een lager verbruik en een langere levensduur. Dit zijn maar enkele van de voordelen van een goed onderhoud van je cv-ketel. Een ketel in perfecte staat gaat lang mee. Maar wanneer moet je een beroep doen op een onderhoudstechnicus? Dat lees je in dit artikel.
Wat omvat het onderhoud van je ketel?
Door je verwarmingsketel regelmatig te laten controleren, kun je heel wat besparen. De prestaties van een goed onderhouden ketel liggen namelijk tot 15% hoger, waardoor je verbruik en de CO2-uitstoot dalen. Doordat defecten sneller aan het licht komen, vermijd je bovendien plotse kosten voor dringende herstellingen (die hoog kunnen oplopen).
Voor het periodiek onderhoud van je gasketel doe je een beroep op een technicus die in jouw gewest erkend is voor gasvormige brandstoffen. Die zal de volgende stappen uitvoeren:
- De volledige verwarmingsinstallatie controleren
- De brander en primaire warmtewisselaar reinigen
- De rookgassen analyseren
- De waterdruk controleren
- Beginnende lekken opsporen
- Melden welke onderdelen slijtage vertonen
- Advies geven over instellingen om energie te besparen
Bij Bulex vind je een betrouwbare expert in jouw buurt. Onze technici staan garant voor een snel een goed onderhoud, aangezien ze de Bulex-ketels door en door kennen.
Hoe vaak moet je ketel nagekeken worden?
Hoe frequent je verwarmingsinstallatie moet nagekeken worden, hangt af van het gewest waar je woont. In Vlaanderen en Brussel moet een centraal stooktoestel op gas om de twee jaar worden gecontroleerd.
In Wallonië wordt er een onderscheid gemaakt op basis van het vermogen van de installatie. Een ketel van meer dan 100 kW moet om de twee jaar nagekeken worden, voor een model van 100 kW of minder volstaat een driejaarlijks nazicht. Ken je het vermogen van je ketel niet? Normaal gezien staat die info op een plaatje dat op je toestel hangt.
Wanneer plan je het best een onderhoud in?
De lente en de zomer zijn traditiegetrouw de minst drukke periodes voor onderhoudstechnici. Handig dus om je nazicht dan — met een lichte voorkeur voor het voorjaar — in te plannen.
In de lente krijgt je cv-ketel eindelijk wat rust na enkele maanden intensief gebruik. Het zou kunnen dat er in de winter slijtage is opgetreden of verdoken defecten. Die problemen pak je het best zo snel mogelijk aan. Niet alleen omdat er genoeg ruimte is in de agenda van technici, maar vooral omdat je zo onaangename verrassingen vermijdt wanneer het opnieuw kouder wordt. Want door de grillige weersomstandigheden in België moet je soms sneller dan verwacht je verwarming aanzetten …
Blijkt na het onderhoud of nazicht dat er een (grondige) herstelling of vervanging nodig is, om een optimaal rendement te behouden? Dan heb je nog voldoende tijd om de verschillende opties tegen elkaar af te wegen of zelfs je hele verwarmingsinstallatie- en systeem onder de loep te nemen. Maak je pas in de herfst een afspraak, dan is het mogelijk dat je snel snel een herstelling moet laten uitvoeren. Zo’n noodoplossing valt meestal duurder uit.
Wat met een installatie van 5 jaar en ouder?
Als eigenaar moet je om de vijf jaar een audit van jouw verwarmingssysteem laten uitvoeren door een erkend professional. Daarbij wordt het rendement van je installatie gecheckt. Na afloop krijg je een rapport met tips om de prestaties van je installatie te verbeteren of om je installatie te vervangen. Deze audit moet je laten uitvoeren door een erkende professional.
Is het moment aangebroken voor een periodiek onderhoud van jouw ketel? Een technicus van Bulex helpt je graag verder. Vraag snel je ketelonderhoud aan of plan zelf een afspraak in.