Er zijn heel wat tips om energie te besparen. Sommige vragen een fikse investering of leveren pas op termijn op. Gelukkig zijn er ook enkele energiebesparende maatregelen die je gemakkelijk toepast en die meteen renderen. Als proactieve partner van je dagelijks leven zet Bulex ze graag op een rijtje.
Spring op je (elektrische) fiets voor korte afstanden
Pistolets halen bij de bakker of een kleine boodschap in de winkelier verderop in de gemeente of de stad? Neem gerust de fiets. Het is de manier om energie te besparen en tegelijk zelf energie te krijgen. Zelfs je elektrische fiets is een slimme keuze.
Tijdens korte ritten is je wagen niet echt opgewarmd en ligt je verbruik een stuk hoger. Dat maakt de elektrische fiets op die momenten goedkoper qua energieverbruik. Of je vertrouwt helemaal op de kracht in je benen en trapt zonder motortje natuurlijk.
Elimineer sluimergebruik
Je gsm-lader uit de stekker trekken, de digicorder uitzetten of andere apparaten met sluimerverbruik helemaal uitzetten, loont de moeite. Heel wat toestellen hebben een lampje dat blijft branden en adapters geven warmte af. Dat is allemaal verloren energie.
Een adapter die in het stopcontact blijft zitten, verbruikt elk uur ongeveer 2 watt. Op jaarbasis kost die al snel een euro of 10. En dat telt snel op. Door deze toestellen en opladers aan te sluiten via een stekkerdoos met schakelaar, schakel je je stiekeme verbruikers uit met minimale moeite.
Bespaar op stookkosten
Stookkosten maken een groot deel uit van het totale energieverbruik van een huishouden. Energie besparen in huis doe je dus zeker ook op deze pijler. Een zuinigere condensatieketel, een warmtepomp of het beste van 2 werelden?
De verwarming ’s nachts uitzetten doe je dan weer beter niet. Wat je daarmee bespaart, stook je dubbel en dik op door overdag extra hard te moeten opwarmen. Uiteraard kan je thermostaat ’s nachts wel degelijk enkele graden lager.
Stuur je waterkoker op pensioen (behalve voor thee)
Gebruik je vaak de waterkoker om snel kokend water op je vuur te hebben? Geen goed idee. Door het kokend water over te gieten in een koude kookpot, verlies je veel energie. Je zet je kom met water dus beter meteen op het vuur. Heb je maar een klein volume nodig voor een kop thee of minuutsoep? Dan is die waterkoker wel helemaal oké.
Nu we het toch over water hebben: een snelle douche is uiteraard een pak zuiniger dan een heet bad, zowel qua water- als qua energieverbruik. Je ’s ochtends wassen aan de wastafel en eens een douche overslaan is trouwens ook een aanrader als je energie wil besparen. En heb je al aan een warmtepomp- of zonneboiler gedacht om je sanitair warm water te produceren met de kracht van de natuur? Je installateur vervangt je traditionele boiler snel en vlot. En jouw investering betaalt zichzelf terug.
… en zet je vaatwas aan het werk
Voor 2 glazen en een bord je vaatwasmachine aanzetten, moedigen we uiteraard niet aan. Maar als je wat afwas verzamelt, is het een stuk energiezuiniger om die in de machine te steken dan ze met de hand af te wassen. Over het algemeen kan je stellen dat 1 vaatwasbeurt gelijk staat aan 4 handafwassen. Extra tip: verwijder de etensresten wat voor je je vaat in de machine zet. Zo wordt zelfs voorspoelen overbodig.