De nieuwe ErP - wetgeving verandert de manier waarop we onze huizen verwarmen
In 2007 ondertekende de Europese Unie de ErP-richtlijn (Energy Related Products) met daarin maatregelen rond energie -en klimaatbescherming, met als doelstelling tegen 2020 de CO2 uitstoot met 20 % te verminderen, het gebruik van hernieuwbare energie met 20% te verhogen en de algemene energieconsumptie met 20 % te verlagen.
Op 26 september 2015 wordt deze richtlijn een wettelijke verplichting.
Opgelet: op 26 september 2018 kwamen er nog een aantal nieuwe eisen in de ErP-regelgeving bij. Om aan die nieuwe eisen te beantwoorden zal er dit najaar heel wat veranderen binnen ons gamma badverwarmers en warmwaterboilers op gas. Lees meer!
De ErP - wetgeving omvat richtlijnen rond Ecodesign en energielabels (ELD):
- Ecodesign: legt de minimale vereisten vast op het vlak van energie-efficiëntie en uitstootnormen voor toestellen met een vermogen tot 400 kW.
- Energielabels (ELD): alle toestellen met een maximaal vermogen tot 70 kW verkocht binnen de EU dienen voorzien te worden van een energielabel. De indeling op de schaal gebeurt op basis van het seizoensrendement.
Welke productgroepen worden beïnvloed?
De belangrijkste productgroepen die beïnvloed worden zijn: ketels en combiketels op gas, stookolie of elektriciteit; waterverwarmers op gas, stookolie of elektriciteit met een vermogen tot 400 kW; warmtepompen en warmtepompboilers.
Dit heeft 2 belangrijke verandering voor ons productgamma:
- Al onze verwarmingsketels werden voorzien van een hoogrendementpomp, met uitzondering van de grote vermogens waarop de regel niet van toepassing is.
- Dit betekent ook dat we de productie van een aantal niet-condenserende ketels stopzetten omdat deze ketels niet voldoen aan de richtlijnen van de Ecodesign. Producten die niet meer zullen worden geproduceerd zijn: Thema TEK F, Thema CLASSIC F(AS) en CAS, Isotwin F en C.
Het produceren van niet-conforme toestellen wordt verboden vanaf 26 september 2015, maar producten die op dat moment nog op voorraad zijn bij de groothandel of de installateur mogen wel nog geplaatst worden na deze datum. Daarnaast geldt er voor het plaatsen van niet-condenserende ketels met een open verbrandingskamer wel een uitzonderingsregel die hieronder beschreven wordt.
De uitzonderingsregel
Om technische redenen is het onmogelijk om een condenserende en niet-condenserende ketel aan te sluiten op dezelfde schoorsteen. Daarom is het bij appartementsgebouwen waar meerdere niet-condenserende ketels van het open type (type B11) aangesloten zijn op één schoorsteen, nog steeds toegestaan om oudere ketels te vervangen door niet-condenserende ketels mits er voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden.
Over het nieuwe label
Vanaf september zal bij de betrokken toestellen en systemen ook een energielabel bijgeleverd moeten worden. Net zoals bij de energielabels die u al kent van de huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en koelkasten, classificeren deze labels alle producten op basis van hun energie-efficiëntie gaande van G tot A++ voor verwarming en van G tot A voor warm water.
Het productlabel
Naast de vermelding van de energieklasse van het verwarmingsgedeelte, wordt ook de energieklasse van het sanitaire gedeelte getoond bij combitoestellen. De productlabels worden meegeleverd bij de producten.
Het systeemlabel
Ook systemen krijgen een energielabel. Wanneer verschillende producten met elkaar worden gecombineerd kan de efficiëntie van het systeem veranderen wat tot een verbetering van het energielabel kan leiden. Het systeemlabel toont dus de efficiënte van de combinatie van alle gebruikte producten en onderdelen van een verwarmings - of warmwaterproductiesysteem.
Met onze ErP labeling tool kunt u de ErP-labels van alle Bulex-toestellen downloaden.
Het beste energielabel is niet altijd de beste oplossing voor jou
Het label is speciaal ontworpen om je te helpen een geïnformeerde en doordachte keuze te maken wanneer je op zoek bent naar een nieuw verwarmingssysteem of een warmwatertoestel. Dit wil echter niet zeggen dat het beste label ook altijd de beste oplossing zal bieden voor jouw situatie. Daarom raden we je altijd aan om contact op te nemen met een installateur, die samen met jou de beste oplossing zal bespreken.
Welke verandering zal de grootste impact hebben voor jou?
Een belangrijk resultaat van de veranderingen is dat niet-condenserende ketels stap-voor-stap afgebouwd zullen worden nadat de regelgeving van kracht gaat. Bij appartementsgebouwen waar er verschillende ketels op een gemeenschappelijke schouw zijn aangesloten zal het nog steeds toegelaten worden om oude niet-condenserende ketels te vervangen door niet-condenserende ketels. Hier is de uitzonderingsregel van kracht die hogerop in dit artikel wordt toegelicht.
Voor meer informatie over je mogelijkheden neem je best contact op met een Bulex installateur.
Bulex staat aan jouw zijde en helpt je!
Bulex heeft een uitgebreid aanbod van diverse oplossingen voor de renovatie van je huidige verwarmingsinstallatie. Voor de meesten die een niet-condenserende ketel willen vervangen, zal een condensatieketel de ideale oplossing zijn om, en zullen ze zo energie-efficiënt hun woning verwarmen aan een betaalbare prijs.
Voor nieuwbouwwoningen en eerste installaties heeft Bulex een gevarieerd gamma A - A++ scorende oplossingen die gebruik maken van hernieuwbare energie om zo een maximale efficiëntie te behalen. Denk hierbij aan ons zonneboilerconcept HelioSet of onze warmtepompen GeniaAir.
Wens je meer informatie of een offerte op maat? Contacteer een Bulex installateur uit je regio.