Met de stijgende energieprijzen zoekt iedereen naar oplossingen om zijn verbruik te laten dalen, hopend dat de energiefactuur eenzelfde beweging zal maken. Hoewel je op korte termijn je energiekosten kan drukken door minder lang te douchen of van energieleverancier te veranderen, investeer je op lange termijn best in energiebesparende maatregelen voor je woning. Maar hoe kan je deze investering financieren?
Waarom is energiebesparend renoveren belangrijk?
De gas- en elektriciteitsprijzen zitten nu al een jaar in de lift en de kans is klein dat daar op korte termijn verandering in komt. Om minder afhankelijk te zijn van de energieprijzen in de toekomst, doe je er goed aan om je woning energiezuiniger te maken. Een woning die goed geïsoleerd is en verwarmt op een energie-efficiënte manier wordt beloond met een lagere energiefactuur.
Om je een beter idee te geven:
- Je oud verwarmingssysteem vervangen door een hoogrendementscondensatieketel zou je een energiebesparing tot wel 30% opleveren.
- Je kan ook investeren in een warmtepomp. Het is één van de meest milieuvriendelijke warmtesystemen omdat het energie uit de lucht haalt om je woning te verwarmen, koelen en warm water te produceren. De energiebesparing hangt af van het type pomp en het isolatieniveau van je woning.
- Je oude ramen vervangen door hoogrendementsglas (HR++) of driedubbel glas (HR+++) vermijdt een warmteverlies van wel 40%.
- Je oude thermostaat vervangen door een slim model helpt je tot wel 30% te besparen in je verbruik.
- Je dak isoleren zorgt voor een besparing van 25 à 30% aan energiekosten.
- Je muren isoleren vermijdt een warmteverlies van wel 20%.
- Je vloer isoleren verlaagt je energiefactuur met zo’n 10 à 15%.
Groene lening
Om te beginnen kan je aankloppen bij een bank. De meeste Belgische kredietgevers bieden een groene lening, ook wel energielening genoemd, aan als alternatief voor de gewone renovatielening. Die groene leningen dienen in het bijzonder om energiebesparende werken aan de woning te financieren en zijn vaak een stuk goedkoper dan het klassieke renovatiekrediet. Zo stijgt de rentevoet van een groene lening meestal niet boven de 2%.
Maar bij zo’n aantrekkelijk voorstel zit er altijd wel een addertje onder het gras. Bij veel financiële instellingen moet je een bepaald bedrag van de lening gebruiken voor energiebesparende werken en dat ook effectief kunnen bewijzen met facturen of aankoopbonnen. Dat kan maar 50% van het krediet zijn, maar kan ook oplopen tot 100%. Net zoals bij andere bankproducten blijft het daarom belangrijk om een lening simulatie te doen en de verschillende aanbiedingen te vergelijken. Op die manier kan je tot honderden euro’s besparen.
Hypothecaire lening
Hoewel het met de stijgende rentetarieven nu minder interessant is, kan je ook met een hypothecaire lening de duurzame renovatiewerken aan je woning financieren. Vaak is deze optie pas interessant als je een erg groot bedrag nodig hebt voor je verbouwing, omdat je bij een hypothecair krediet ook dossier- en notariskosten moet betalen.
Heb je al een hypothecaire lening lopen? Dan kan je wel een deel van het terugbetaalde bedrag opnieuw opnemen. Interessant bij een wederopname is dat je dan geen notariskosten meer moet betalen. Afhankelijk van wanneer je jouw woonkrediet hebt afgesloten, kan het ook voordelig zijn dat je leent tegen de huidige rentetarieven. Helaas zijn ook deze aan het stijgen.
Steun van de overheid
Ook de verschillende regionale overheden komen met verschillende steunmaatregelen op de proppen om energiebesparende renovaties te stimuleren.
In het Vlaams Gewest kan je een renteloos renovatiekrediet aanvragen als je een woning of appartement met een slecht energielabel hebt gekocht of geërfd. Je sluit het af in combinatie met een hypothecaire lening en kan tussen de € 30.000 en € 60.000 renteloos lenen, afhankelijk van het energielabel waarvoor je gaat. Als je een lager of gemiddeld inkomen heb, kan je in aanmerking komen voor de renteloze Mijn Verbouwlening om de energieprestatie van je woning te verbeteren. Ten slotte kan je ook nog verschillende energiepremies van Fluvius aanvragen, die nu eengemaakt worden tot Mijn VerbouwPremie. Deze kan je vanaf 1 oktober 2022 aanvragen.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je vanaf juli het ECORENO-krediet aanvragen om te renoveren tegen een voordelige rentevoet van 0% of 1%. Afhankelijk van je dossier kan dat een hypothecaire lening of een consumentenkrediet zijn. Er zijn ook voorwaarden gelinkt aan jouw belastbaar inkomen. Daarnaast kan elke verbouwer ook RENOLUTION-premies aanvragen voor allerlei renovatie- en energiebesparende werkzaamheden.
In het Waals Gewest kan je een lening aan 0% aanvragen bij de Société wallonne du crédit social (SWCS) om energiebesparende en renovatiewerken uit te voeren. Je woning moet wel 15 jaar geleden gebouwd zijn en er zijn ook inkomensgrenzen. Daarnaast zijn er woonpremies waarbij de bedragen afhangen van de energiebesparing. Hier moet een verplichte energieaudit wel bepalen welke werken voorrang krijgen.