Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Heb je voor een warmtepomp automatisch ook zonnepanelen nodig?

Misschien denk je bij duurzaam verwarmen eerder aan een warmtepomp dan aan zonnepanelen. Want wanneer de zon schijnt en je zonnepanelen energie opwekken, hoef je vaak niet te verwarmen. Toch is de combinatie van beide een optimale oplossing voor jouw nieuwbouwwoning of renovatie, en kom je zo een stap dichter bij een energieneutrale thuis.

Een warmtepomp of zonnepanelen? Droom je van een duurzame, energie-efficiënte thuis, dan hoef je niet te kiezen. Meer zelfs, door beide te installeren, optimaliseer je je verwarming, koeling en het opwarmen van sanitair water. Een warmtepomp zet de energie van je zonnepanelen nog efficiënter in en door je warmtepomp op zonne-energie te laten draaien, bespaar je nog meer op je energiefactuur. Investeren in een warmtepomp is dus een geschenk aan jezelf.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om je woning te klimatiseren. Om dit te doen, heeft een warmtepomp elektriciteit nodig om zijn compressor aan te drijven. Die energie kan je duurzaam opwekken met PV-panelen, of van het net halen.

De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is niet alleen de meest milieuvriendelijke, maar bespaart ook op je energiefactuur. Je produceert namelijk zelf de stroom die nodig is om je warmtepomp te laten werken. Door je eigen energieproductie te verhogen ben je bovendien beter bestand tegen schommelende energieprijzen en blijft je factuur stabieler.

Verbruik van je warmtepomp

Hoeveel je warmtepomp dan precies verbruikt hangt af van:

  • het soort warmtepomp
  • de isolatiegraad van je woning
  • de grootte van je woning
  • de warmtevraag (verwarmingsnoden)
  • het type afgiftesysteem

Maximaliseer je energie-efficiëntie

Om een optimaal rendement uit je warmtepomp met zonnepanelen te halen, maximaliseer je je eigen verbruik op het moment dat de zon schijnt en er dus veel energieproductie is. Maar als de zon schijnt en je zonnepanelen het meeste opleveren, hoef je je woning toch niet te verwarmen? Dat klopt. Koelen is dan wel vaak aan de orde. Gelukkig kan een warmtepomp dat ook, net als je sanitair water verwarmen.

Door gebruik te maken van slimme sturing en buffervaten, haal je het meeste uit je installatie. Zo kan je programmeren dat in de namiddag – wanneer er het meeste zon is – (sanitair) water opgewarmd wordt. Zo heb je gratis warm water om te douchen, je afwas te doen, of voor je verwarmingssysteem wanneer het afkoelt ‘s avonds. Met een buffervat kan je dan weer de warmte die je warmtepomp produceert opslaan om nadien te gebruiken voor de verwarming van je woning en/of sanitair warm water. Slim bedacht, toch?

De voordelen van een warmtepomp met zonnepanelen

Heel wat redenen om voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen te kiezen dus. Wij zetten de belangrijkste voordelen nog even op een rij:

  • Je kiest voor hernieuwbare energie
  • Een slim systeem verlaagt je energiefactuur
  • Je zonnepanelen renderen meer

Je hoeft een warmtepomp niet noodzakelijk te combineren met zonnepanelen, maar je verwarming werkt een stuk efficiënter als je dat wel doet. Contacteer je Bulex-expert voor een voorstel op maat van jouw woning.