Of je nu wil verduurzamen, besparen of een grondige energetische renovatie zich opdringt: een warmtepomp is een boost voor je huis. Het is een efficiënt en milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Je kan er bovendien zowel mee verwarmen als koelen.
Maar kan je zomaar een Bulex-warmtepomp installeren? Is je bestaande woning geschikt voor een warmtepomp? Hou in je keuze dan zeker rekening met de isolatie en het verwarming afgiftesysteem van je woning.
Een goed geïsoleerde woning voor je warmtepomp
Eerlijk, een warmtepomp heeft weinig zin als je huis niet voldoende geïsoleerd is. Doordat de warmtepomp hard moet werken om een aangename temperatuur te bereiken, valt het rendement te laag uit. Op koude dagen krijg je nooit de temperatuur die je wilt en je verbruikt meer dan de bedoeling is.
Denk je aan een warmtepomp, investeer dan eerst in degelijke isolatie, zoals een geïsoleerde vloer, spouwmuur en dak. Pas dan komt een lucht/water-warmtepomp helemaal tot zijn recht. Is je huis matig geïsoleerd, dan kan je wel met een hybride warmtepomp werken.
Is mijn huis goed geïsoleerd?
Hoe weet je nu of je huis over voldoende isolatie beschikt? Het bouwjaar van je woning is vaak een goede indicatie. Voor woningen gebouwd tussen 1975 en 1992 mag je uitgaan van een minimale isolatie. Voor 1975 zelfs van een slechte isolatie. In deze gevallen is je woning niet geschikt voor een warmtepomp, behalve wanneer er al in extra isolatie geïnvesteerd is. Dan kies je, in combinatie met een cv-ketel, voor een hybride warmtepomp.
Met een bouwjaar tussen 1992 en 2000 is je huis matig of goed geïsoleerd. Een hybride warmtepomp of een lucht/water-warmtepomp zijn dan mogelijk. Bij een nieuwbouwwoning, vanaf het jaar 2000, voldoet je isolatie aan de voorwaarden voor een lucht/water-warmtepomp.
Het juiste verwarming afgiftesysteem voor je warmtepomp
Werkt een warmtepomp enkel als je ook vloerverwarming hebt? Gelukkig niet. Voor een lucht/water-warmtepomp heb je vloerverwarming nodig, maar bij een hybride warmtepomp volstaan vaak je bestaande radiatoren.
Het type radiatoren in je huis bepaalt met andere woorden je keuze van warmtepomp. Er zijn namelijk twee systemen: op lage en op hoge temperatuur. Oude radiatoren zijn vaak op hoge temperatuur. In dat geval is de GeniaAir Mono-warmtepomp de beste optie. Verwarmen met lage temperatuur is de beste garantie op een mooi rendement en geeft je meer mogelijkheden.
Correct ventileren voor het rendement van je warmtepomp
Een goed geïsoleerde en luchtdichte woning moet je op tijd ventileren. Daarom is een goed functionerend ventilatiesysteem belangrijk. Zo garandeer je een gezonde en kwalitatieve binnenlucht en hou je luchtvochtigheid onder controle. Met een ventilatiesysteem type D wordt de verse lucht voorverwarmd waardoor je warmtepomp minder vermogen moet leveren en optimaal rendeert.
Dan is een warmtepomp een slimme keuze om energie te besparen. Afhankelijk van bovenstaande factoren opteer je voor een hybride of een volledig elektrische (stand alone) warmtepomp.
Een Bulex-installateur in je buurt helpt je graag bij je keuze.