Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Wat is het verschil tussen radiatoren en convectoren?

Als je aan verwarming denkt, dan denk je vermoedelijk ook meteen aan radiatoren. Toch is dat niet de enige manier waarop je je huis kunt verwarmen. Zo kiezen heel veel mensen ook voor convectoren. Maar wat is nu precies het verschil? Dat kom je hier te weten!

Verschillende manieren van warmteverspreiding

Om het verschil uit te leggen tussen een convector en een radiator, moeten we het eerst over de mogelijke manieren van warmteverspreiding hebben. Warmte kan ruwweg op drie manieren worden overgedragen: via geleiding of conductie, stroming of convectie, en straling of radiatie. Voor je verwarming zijn enkel de twee laatste vormen relevant.

Convectoren en convectiewarmte

Convectiewarmte is een indirecte manier van verwarmen. De convector zuigt koude lucht aan en warmt die lucht op aan de hand van warm water. Die warme lucht stijgt, terwijl de koudere lucht in de ruimte daalt. Die koudere lucht wordt opnieuw opgezogen door de convector en verwarmd. Ruimtes warmen gelijkmatiger en sneller op door convectiewarmte. Maar convectiewarmte brengt ook extra stofdeeltjes in de lucht. Je convectoren goed schoonhouden is dus de boodschap!

Radiatoren en radiatie

Radiatie- of stralingswarmte bestaat uit horizontale warmtegolven. Het is een directe manier van verwarmen. De horizontale warmtegolven van een radiator verspreiden, in tegenstelling tot een convector, niet zo gemakkelijk stof. Maar een radiator is dan wel weer trager in zowel afkoelen als opwarmen: anders dan met een convector kun je de temperatuur dus minder goed helemaal zelf regelen. Soms moet je gewoon wachten tot de radiator opgewarmd of afgekoeld is.

Hoewel de naam anders laat vermoeden, gebruikt een radiator ook convectiewarmte om de ruimte te verwarmen. Alleen liggen de verhoudingen anders: terwijl convectoren zo’n 90% convectiewarmte produceren, geven radiatoren tussen de 25 en 50% convectiewarmte af.

Convectoren combineren met warmtepomp

Je kunt convectoren perfect aansluiten op een warmtepompsysteem. Om aan alle verschillende warmtebehoeften te kunnen voldoen, ontwikkelde Bulex een uitgebreid gamma aan GeniaFan ventilo convectoren, die in verschillende versies, groottes en capaciteiten verkrijgbaar zijn.

Een ventilo-convector is uitgerust met een warmtewisselaar en een ventilator. Doorheen de warmtewisselaar stroomt verwarmd of gekoeld water. De ventilator stuurt de lucht uit de kamer over de warmtewisselaar, terug de kamer in. Zo krijg je een betere luchtcirculatie dan bij een gewone convector. Bovendien werken deze ventilo-convectoren op een lagere temperatuur, wat een hoger rendement oplevert. Met ventilo-convectoren creëer je het ideale binnenklimaat en bespaar je tegelijk op je energiefactuur!