Vanaf 2025 is het aansluiten van gasketels verboden voor nieuwe woningen in Vlaanderen. Toch blijft centrale verwarming op gas in vele gevallen nog een goede keuze. Wat zegt het Vlaamse klimaatakkoord precies over verwarmen op gas? En in welke gevallen laat je toch best een gasketel plaatsen? Je vindt de antwoorden op deze pagina.
Gasketels verboden vanaf 2025?
De Vlaamse regering sloot een klimaatakkoord af. De voornaamste doelstelling: de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 % verminderen. Enkele van de concrete acties die Vlaanderen daarvoor onderneemt, heeft betrekking op het wonen.
Zo moeten woningen met een hoog energieverbruik sinds 2023 binnen de 5 jaar een aanzienlijk lager E-peil krijgen, bijvoorbeeld door betere isolatie of door hernieuwbare energie toe te voegen. Het klimaatakkoord heeft ook een impact op hoe woningen verwarmd worden. Vanaf 2025 mag een nieuwe woning niet meer op het gasnet worden aangesloten voor de centrale verwarming.
Toch loont het nog de moeite om te investeren in een nieuwe, efficiënte gasketel. En maak je geen zorgen: voor aangesloten woningen gaat de gaskraan in 2026 niet dicht. Je kan dus op je beide oren slapen.
Je bestaande gasketel vervangen
Je verwarmt al op gas, maar je ketel is aan vervanging toe? Of je kocht een woning om te renoveren? Dan loont het zeker de moeite om een cv-ketel op gas te overwegen. Een nieuwe gasketel is een stuk zuiniger in gebruik, onder meer door efficiënte verbrandingstechnologie. In de praktijk bespaar je tot 30 % op je verbruik door een nieuwe ketel te plaatsen.
Bovendien zijn alle aansluitingen in je technische ruimte al voorzien. Een nieuwe gasketel is dus snel geplaatst, zonder nieuwe leidingen te leggen en zonder veel stof en breekwerk. Moderne verwarming op aardgas is bovendien makkelijker te regelen, vaak ook vanop afstand met een slimme thermostaat. Met andere woorden: een lagere gasfactuur en een hoger wooncomfort.
Ideaal voor oudere woningen
Koop je binnenkort een oude woning en wil je de investering van je renovatie beperken of spreiden? In tegenstelling tot bijvoorbeeld een warmtepomp werkt verwarmen op gas ook goed in een woning waar de isolatie niet optimaal is. Dat is een gevolg van de hogere temperaturen die het verwarmingssysteem gebruikt. Extra isoleren is vaak een grote kost, die je zo in eerste instantie uitspaart. Werk je graag met vloerverwarming? Geen probleem. Ook dat kan, door je gasketel op lage temperatuur te laten werken.
De komende jaren – en ook na 2026 – blijft verwarmen op gas dus in veel gevallen een volwaardige en toegankelijke keuze. Benieuwd welke ketel bij jou past? Neem contact op met je Bulex-installateur.
Meer informatie en een prijsindicatie?
Een van onze experts neemt contact met je op om samen de mogelijkheden op basis van je woonsituatie te overlopen, en een geschikt toestel te selecteren.