Heb je nog elektrische accumulatoren voor de verwarming van je woning? Dan slik je wellicht eens wanneer je de energiefactuur krijgt. Het vervangen van accumulatieverwarming is een duurzame keuze, met een onmiddellijke positieve impact op je elektriciteitsverbruik. Zeker als je voor een lucht/lucht-warmtepomp opteert. Lees verder en ontdek waarom een airco het ideale alternatief voor accumulatoren is.
Hoe werkt accumulatieverwarming?
Accumulatieverwarming werkt met elektrische accumulatoren. Die zetten elektriciteit ’s nachts, wanneer deze goedkoper is, om in warmte die ze opslaan. Overdag geven ze die weer af om de woning op de gewenste temperatuur te brengen. In ideale omstandigheden maken ze zo met 1 kW elektriciteit ook 1 kW warmte. Een rendement met ruimte voor verbetering, dus.
Besparen door accumulatoren te vervangen
Jij denkt graag vooruit. Je accumulatieverwarming werkt nu misschien nog vrij voordelig en rendabel, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Het interessante ‘exclusieve nachttarief’ – dat je accumulatoren ’s nachts meestal van 22 uur tot 6 uur een golden window biedt om op te laden met lage kosten – wordt sinds 2021 stelselmatig afgebouwd en is tegen 2028 definitief verleden tijd. Het hoge verbruik van accumulatieverwarming zal je dan stevig voelen in je energiefactuur. Nu al anticiperen is de boodschap.
Er zijn nog enkele goede argumenten om de switch naar een duurzamer verwarmingssysteem te maken:
- Naast het hoge verbruik van accumulatoren, is deze manier van verwarmen ook zeer negatief voor je EPC-score, wat nadelig is voor je (toekomstige) verkoop- of verhuurprijs.
- Accumulatieverwarming is moeilijk regelbaar, zeker in de tussenseizoenen. Je moet de sterkte vooraf afstellen volgens de weersomstandigheden. Lastig, in een land met kwakkelweer.
Waarom kiezen voor een lucht/lucht-warmtepomp?
Klaar om je accumulatieverwarming te vervangen? Met een lucht/lucht-warmtepomp kies je voor een toekomstbestendige oplossing, zonder veel kap- en breekwerk bovendien. Je hoeft de vloer niet open te breken om vloerverwarming te plaatsen of aansluitingen binnen te trekken. Vaak kunnen de binnenunits de accumulatoren zelfs gewoon vervangen. Bovendien heb je op slag ook een koelsysteem en luchtontvochtiger in huis.
Daarnaast profiteer je meteen van meer comfort – door het makkelijk te regelen systeem – en van een aanzienlijk lager elektriciteitsverbruik. Een lucht/lucht-warmtepomp, of airco, werkt tot 4 keer zuiniger dan ouderwetse accumulatieverwarming. Door je warmtepomp te combineren met zonnepanelen verdien je je installatie nog sneller terug.
Accumulatie vervangen door warmtepomp doe je zo
Door de vele voordelen is het vervangen van je accumulatieverwarming door een aircosysteem een goed idee. Om die overgang vlot te laten verlopen, vink je het best even deze checklist af:
- Een installateur analyseert je situatie, detecteert eventuele pijnpunten en berekent het nodige vermogen voor jouw dagelijks wooncomfort. Zo ben je zeker van voldoende verwarmings- en koelcapaciteit, zonder te overdimensioneren.
- Schakel een professional in om de plaatsing van zowel de buiten- als binnenunits en de leidingen uit te voeren, en alles netjes af te werken.
- Sit back and relax. It's Bulex!
Vergeet je premie niet!
Klaar om je accumulatieverwarming te vervangen door een lucht/lucht-warmtepomp? De overheid helpt je graag een handje – of beter: een centje. Bekijk zeker op welke premies je recht hebt en vraag je subsidie tijdig aan. Zo kies je voor futureproof wooncomfort met minder budget.
Ga voor duurzame verwarming door je elektrische accumulatoren te vervangen. Een Bulex-professional staat klaar voor jouw warmtepompproject.