Voordelen van een luchtwarmtepomp
Verrassend stil: nauwelijks hoorbaar in het dagelijkse gebruik
Onze warmtepompen zijn niet alleen milieuvriendelijk, met 42–53 dB(A) zijn ze ook uitermate stil. Ter vergelijking: een radio met zacht volume produceert ongeveer 40 db(A), een koelkast of een normaal gesprek 50 à 60 dB(A), een huilende baby tot 120 db(A) en een vliegtuig ongeveer 140 db(A) op 25m afstand. Warmtepompen zijn dan ook perfect voor rijhuizen en meergezinswoningen.
Onze warmtepompen zijn heel stil. Op enkele meters afstand is het geluid nauwelijks hoorbaar. Het is echter belangrijk dat ze op een geschikte plaats worden geïnstalleerd. Het geluid van de warmtepomp moet zich kunnen verspreiden zodat het niemand stoort. Hiermee moet rekening worden gehouden tijdens de planningsfase.
Beproefde kwaliteit
Met meer dan 40 jaar ervaring is Bulex jouw betrouwbare partner voor warmtepompen en alles wat erbij komt kijken. Je kan altijd rekenen op onze deskundigheid en topkwaliteit. Bovendien vervaardigen we onze toestellen - zowel verwarmingsketels als zonneboilers en warmtepompen - in onze Europese fabrieken. Deze productie-eenheid produceert nu haar derde generatie warmtepompen, waaronder GeniaAir.
Hoe werkt een luchtwarmtepomp?
Het functionele basisprincipe van de luchtwarmtepomp is even eenvoudig als geniaal: de thermische energie in de omgevingslucht wordt omgezet in verwarmingsenergie. Een lucht/water-warmtepomp doet dit door het water dat in het verwarmingscircuit stroomt op te warmen. Een lucht/lucht-warmtepomp genereert warme luchtstromen die de kamers tot de gewenste temperatuur verwarmen.
Is dit de eerste keer dat je je verdiept in de werking van een warmtepomp? Dan zul je je hoogstwaarschijnlijk afvragen hoe het mogelijk is dat de koude buitenlucht in de winter je huis kan verwarmen. Hoe vreemd het ook klinkt, dat kan perfect. Zelfs als het buiten -20°C is. De buitenlucht wordt eerst via een ventilator in de warmtepomp gezogen. Binnen circuleert een koelmiddel dat aanzienlijk kouder is dan de aangevoerde buitenlucht. Het koelmiddel warmt op en creëert stoom door verdamping. De stoom wordt vervolgens samengeperst in een compressor. Deze compressor produceert warmte, die vervolgens wordt gebruikt om de temperatuur van de vloerverwarming of de radiatoren in huis te verhogen.
Je kan deze procedure echter ook omkeren, zodat de pomp functioneert zoals een koelkast. De pomp gebruikt dan de warme lucht in de kamers, in plaats van de koude buitenlucht, en voert die af naar buiten in plaats van naar binnen. Dit betekent dat je de kamers in de zomer dus ook kan koelen met een luchtwarmtepomp.
Welke types van luchtwarmtepompen zijn er?
Prijs en kosten van een luchtwarmtepomp
De luchtwarmtepomp is een zeer goede keuze: er is enkel een minimum aan elektriciteit nodig tijdens de werking, verder zijn er geen kosten. De regel is: hoe hoger het jaarlijkse rendement, hoe minder elektriciteit je verbruikt. Bovendien kan je de maandelijkse kosten aanzienlijk verlagen door de pomp te combineren met een fotovoltaïsche installatie.
Subsidies voor luchtwarmtepompen
De kosten voor de aankoop van een luchtwarmtepomp hoeven je niet af te schrikken. Er zijn verschillende overheidssubsidieprogramma's om je aankoop te helpen financieren. Veel energieleveranciers geven ook subsidies.
Een luchtwarmtepomp plannen
Hebben de vele voordelen van een luchtwarmtepomp je over de streep getrokken? Laten we dan eens uitzoeken welke warmtepomp het beste bij jouw behoeften past. Het maakt niet uit of je huis nieuw of oud is, dit soort warmtepomp kan in beide worden geïnstalleerd. Wat wel belangrijk is, is de seizoensgebonden COP, of prestatiecoëfficiënt.
Praktische combinaties voor luchtwarmtepompen
Nog een voordeel van een luchtwarmtepomp is dat ze kan worden gecombineerd met andere systemen.
Fotovoltaïsche energie
Een aan te raden en slimme combinatie. Je wekt zelf de elektriciteit op die je nodig hebt om de warmtepomp te laten werken. Zo verlaag je ook je maandelijkse exploitatiekosten aanzienlijk en ben je niet meer afhankelijk van externe energieleveranciers.
Buffertank
Een buffertank slaat overtollige thermische warmte op en geeft die later weer af als er vraag naar is. Dit betekent dat de warmtepomp voortdurend kan werken en zichzelf niet aan- en uitschakelt, ook wanneer er geen behoefte aan verwarming is.
Thermische zonne-energie
Een thermisch zonnesysteem wekt warmte op uit de energie van de zon, terwijl de luchtwarmtepomp warmte opwekt uit de lucht. Beide systemen zijn in staat elkaar te ondersteunen tijdens het verwarmen.
Gasverwarming
Dit is een goede combinatie als je huis niet goed geïsoleerd is of geen vloerverwarming heeft. Bij dit soort hybride-systemen neemt de gasverwarming de hoofdverwarming over en schakelt de warmtepomp automatisch in wanneer de omstandigheden dat vereisen, voor een efficiënte werking.