Kosten van een warmtepomp
Als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen, wil je waarschijnlijk weten welke kosten hieraan verbonden zijn. Er zijn de aankoop en installatie van het toestel zelf. En er zijn de bedrijfskosten, m.a.w. de kosten van de elektriciteit die nodig is om het systeem te laten werken. Het grote voordeel hierbij is dat een warmtepomp het merendeel van haar energie gratis uit de omgeving haalt. Dat maakt dat het verbruik sowieso lager ligt dan bij éénder welke andere technologie.
Net zoals bij alle andere verwarmingssystemen, dient ook aandacht besteed te worden aan het periodieke onderhoud. De kosten daarvoor win je dan weer terug doordat een goed onderhouden warmtepomp langer meegaat. De kans op onvoorziene problemen vermindert en de warmtepomp blijft optimaal afgestemd om zo efficiënt mogelijk te werken.
Wat de aankoop en installatie van de pomp betreft, is een luchtwarmtepomp best een betaalbare optie - ongeveer vanaf 9.000 euro en dit vóór alle subsidies die je nog kan verkrijgen.
Hoeveel je aan elektriciteit moet uitgeven, hangt af van de leeftijd en grootte van je woning, het aantal personen dat erin woont, de elektriciteitstarieven, de geografische ligging en andere variabele factoren.
Tip: veel energiebedrijven bieden zeer gunstige tarieven voor mensen met een warmtepomp.
Indien je een exacte kostenraming wil, kan je contact opnemen met een erkend installateur die een kostenraming kan maken op basis van je behoeften en woonsituatie.
Meer informatie over de kosten van een warmtepomp
Vind en contacteer een installateur