Zoeken
Gratis offerteZoeken
Registreer je toestel Vraag een interventie
Gratis offerte

Warmtepompen – betaalbare en efficiënte verwarming met milieuvriendelijke energie

Ontvang advies op maat

Een warmtepomp is niet alleen een efficiënt en duurzaam verwarmingssysteem, maar ook een milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Bulex warmtepompen halen gratis energie uit de omgeving en zetten die om in thermische energie om je woning te verwarmen of te koelen.

Lees alles over de werking van een warmtepomp en krijg antwoord op je belangrijkste vragen.

Voordelen van warmtepompen

Duurzaam

Milieuvriendelijk omdat ze hun energie halen uit de omgeving in plaats van uit fossiele brandstoffen.

Voordelig

Aangezien een warmtepomp van nature hernieuwbare energie gebruikt, kan je besparen op je energierekening. Je kan ook een premie aanvragen waardoor je nog meer voordeel kan genieten.

Onafhankelijk

De stijgende kosten van fossiele brandstoffen hebben niet veel invloed op de werkingskosten omdat warmtepompen gebruik maken van hun eigen, onuitputtelijke bronnen van natuurlijke energie.

Comfortabel

Warmtepompen zorgen voor comfort in verwarming, koeling en warm water. En ze werken perfect in combinatie met fotovoltaïsche systemen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Het principe

Verwarmen

Koelen

Warm water

Het principe

Het werkingsprincipe

Eenvoudig gesteld: de warmtepomp haalt de warmte uit de omgeving en zet die om in verwarmingsenergie die je in je huis kan gebruiken. Er is enkel een beetje elektrische energie nodig om te werken.

Een gewone warmtepomp heeft ongeveer 1 kilowattuur elektriciteit nodig om 4 kilowattuur verwarmingsenergie op te wekken - wat betekent dat je slechts voor één kilowattuur betaalt en er drie gratis krijgt. M.a.w. ongeveer 75% gratis omgevingswarmte en zo’n 25% elektriciteit om de compressor te doen werken, zorgen voor de warmte die nodig is om je woning op een comfortabele temperatuur te houden en warm water te produceren.

Maar je hebt meer aan een warmtepomp dan alleen warmte: in de zomer kan je je huis er eveneens mee koelen.

Verwarmen

Verwarmen met een warmtepomp

Bij het verwarmen werkt de warmtepomp op dezelfde manier als een koelkast, alleen in de omgekeerde volgorde. Een koelkast onttrekt warmte aan de voedingswaren erin en straalt die naar buiten. Een warmtepomp daarentegen onttrekt warmte-energie aan de omgeving, zet die om in verwarmingsenergie en brengt ze over naar de binnenkant van het gebouw.

Hiervoor wordt de warmte uit de omgeving door een gekoelde ruimte geleid, waardoor het koelmiddel verdampt en er stoom ontstaat. Deze stoom wordt dan samengeperst met als gevolg dat de temperatuur steeds verder stijgt, totdat de warmte van de stoom uiteindelijk wordt overgedragen aan het verwarmingscircuit van het gebouw.

Koelen

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp kan ook werken als een airconditioner, om een huis of appartement te koelen. Klinkt slim, toch? Dit kan op twee verschillende manieren:

Koelen met een vloerverwarmingssysteem

Idealiter werkt een warmtepomp met een paneelverwarmingssysteem, zoals vloerverwarming of wandverwarming. De kamers kunnen op deze manier ongeveer met 3°C gekoeld worden, wat meestal voldoende is om de temperatuur aangenaam te houden.

Koelen met een ventilatorconvector

Bij verwarmingssystemen met radiatoren kan je koelen met ventilatorconvectoren die je onder het dak of in een slaapkamer kan plaatsen. Convectoren kunnen nog lagere kamertemperaturen produceren - ongeveer dezelfde als een airconditioningsysteem. Bovendien kunnen ze gecombineerd worden met zowel vloerverwarming als radiatoren.

Meer weten over koelen met warmtepompen

Warm water

Warm water geproduceerd door een warmtepomp

Een warmtepompverwarmingssysteem wordt gebruikt in combinatie met een warmwaterboiler. Bulex maakt aparte warmwaterboilers en biedt ook complete totaaloplossingen waarbij een warmwaterboiler al in het warmtepompsysteem is geïntegreerd. Perfect voor je gezin, met warmwatercomfort dat past bij al jullie behoeften.

De luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp is gemakkelijk te installeren en neemt weinig ruimte in beslag. Ze gebruikt de warmte van de buitenlucht om een koelmiddel op te warmen, dat dan in een compressor de nodige temperatuur bereikt om het verwarmingssysteem te bedienen en om sanitair warm water te leveren. Het toestel is ook zeer rendabel: zelfs wanneer de buitentemperatuur daalt tot -25°C, kan de warmtepomp nog steeds voor verwarming zorgen. Maar de algemene regel is: hoe hoger de buitentemperatuur, hoe efficiënter de warmtepomp werkt.

Bulex warmtepompen

Warmtepompen van Bulex bestaan uit twee delen: een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit vangt de warmte op uit de lucht en wordt meestal in de tuin geplaatst. De binnenunit wordt dan weer eerder in de kelder, garage of bijkeuken geplaatst.

Bulex biedt verschillende assortimenten luchtwarmtepompen aan:

GeniaAir Mono-systeem waarbij het volledige koeltechnische gedeelte geïntegreerd is in de buitenunit

GeniaAir Split-systeem waarbij de koeltechnische kring opgesplitst is in de buiten- en binnenunit

Verklein je CO2-voetafdruk: GeniaAir Mono

  • Het koudemiddel R290 maakt deze warmtepomp prima geschikt voor renovatie. Dit natuurlijke koelmiddel laat toe het water warmer te stoken. Daarmee kan GeniaAir Mono ook op (bestaande) radiatoren werken.
  • Vertrouwde installatiehandelingen: het toestel moet enkel verbonden worden met de verwarmingsinstallatie in de woning en de plaatsing is klaar.
  • Energie-efficiëntieklasse A+++
  • Binnenunit met geïntegreerde boiler van 190 liter of in combinatie met vrijstaande boiler van 200,300 of 400 liter.
  • 3-12 kW vermogen voor kleine tot grote energiebehoeften.

Pomp efficiëntie in je huis: GeniaAir Split

  • Deze warmtepomp voelt zich vooral thuis in projecten met vloerverwarming of afgiftesystemen op lage temperatuur. Daarmee is dit toestel vooral geschikt in nieuwbouwprojecten.
  • De koelleidingen zijn fijn en eenvoudig te manipuleren door bochten en langs wanden. Bij grotere afstanden tussen binnen- en buitenunit maakt dit systeem dus al snel het verschil bij de plaatsing.
  • Energie-efficiëntieklasse A++
  • Binnenunit met geïntegreerde boiler van 190 liter of in combinatie met vrijstaande boiler van 200,300 of 400 liter.
  • 3-12 kW vermogen voor kleine tot grote energiebehoeften.

Kosten van een warmtepomp

Als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen, wil je waarschijnlijk weten welke kosten hieraan verbonden zijn. Er zijn de aankoop en installatie van het toestel zelf. En er zijn de bedrijfskosten, m.a.w. de kosten van de elektriciteit die nodig is om het systeem te laten werken. Het grote voordeel hierbij is dat een warmtepomp het merendeel van haar energie gratis uit de omgeving haalt. Dat maakt dat het verbruik sowieso lager ligt dan bij éénder welke andere technologie.

Net zoals bij alle andere verwarmingssystemen, dient ook aandacht besteed te worden aan het periodieke onderhoud. De kosten daarvoor win je dan weer terug doordat een goed onderhouden warmtepomp langer meegaat. De kans op onvoorziene problemen vermindert en de warmtepomp blijft optimaal afgestemd om zo efficiënt mogelijk te werken.

Wat de aankoop en installatie van de pomp betreft, is een luchtwarmtepomp best een betaalbare optie - ongeveer vanaf 9.000 euro en dit vóór alle subsidies die je nog kan verkrijgen.

Hoeveel je aan elektriciteit moet uitgeven, hangt af van de leeftijd en grootte van je woning, het aantal personen dat erin woont, de elektriciteitstarieven, de geografische ligging en andere variabele factoren.

Tip: veel energiebedrijven bieden zeer gunstige tarieven voor mensen met een warmtepomp.

Indien je een exacte kostenraming wil, kan je contact opnemen met een erkend installateur die een kostenraming kan maken op basis van je behoeften en woonsituatie.

Meer informatie over de kosten van een warmtepomp

Vind en contacteer een installateur

Subsidies voor warmtepompen

De kosten voor de aankoop van een warmtepomp hoeven je niet af te schrikken - er zijn verschillende overheidssubsidieprogramma's om je aankoop te helpen financieren. Veel energieleveranciers geven ook subsidies. Je installateur of energieconsulent helpt je graag om ze aan te vragen.

Een nieuwe warmtepomp plannen

Zodra je hebt besloten een warmtepompsysteem te installeren, moet je je eerst en vooral laten adviseren door een gekwalificeerde warmtepompspecialist over de juiste warmtepomp voor jouw huis. Bulex biedt voor elk type woning de ideale oplossing voor verwarming en koeling.

Wil je graag praten met een warmtepompspecialist?

Wij helpen je graag verder

Renoveren met een warmtepomp

Een warmtepomp past niet alleen perfect in een nieuwbouwwoning, je kan ze ook heel efficiënt inzetten bij de renovatie van een ouder gebouw. Bulex biedt oplossingen waarbij warmtepompen zowel met vloerverwarming als met radiatoren kunnen werken.

Vloerverwarming is een paneelverwarmingssysteem dat een lagere aanvoertemperatuur nodig heeft door het grote oppervlak. De warmtepomp hoeft dus niet zo hard te werken en is efficiënter. Sommige warmtepompen genereren hoge aanvoertemperaturen, wat betekent dat ze een oude mazout- of gasketel kunnen vervangen. Als je een systeem op stookolie verwijdert, heb je niet langer de geur van brandstof, bespaar je geld op de bedrijfskosten en win je alle extra ruimte in de lege stookruimte.

Een warmtepomp inzetten bij een renovatie mag misschien wel wat extra werk met zich meebrengen, maar je bespaart wel op de werkingskosten en je wordt minder geconfronteerd met stijgende energieprijzen. Bovendien kan je met een goed gevoel je huis verwarmen op een duurzame en milieuvriendelijke manier.

Hybride warmtepompsystemen

In meergezinswoningen helpen hybride verwarmingssystemen om aan de extra grote vraag naar verwarming te voldoen. In ééngezinswoningen worden hybride systemen meestal gebruikt tijdens de renovatie om de mogelijkheden van bestaande verwarmingssystemen uit te breiden. Als er een grote vraag is naar warm water in een ééngezinswoning, kan een hybride systeem zo worden ingesteld dat het gas zorgt voor warm water en een warmtepomp voor de verwarming.

Meer informatie over onze warmtepompen

Kosten van een warmtepomp

Koelen met een warmtepomp

De luchtwarmtepomp

Tien weetjes over warmtepompen

Wil je graag praten met een warmtepompspecialist?

Wij helpen je graag verder