Veelgestelde vragen
Wat zijn de verschillen tussen een hybride en een autonome warmtepomp?
Autonome lucht/water-warmtepompen vervangen je ketel volledig. Een hybride verwarmingssysteem schakelt spontaan om tussen energiebronnen - meestal tussen het gas of de stookolie van de ketel en de elektriciteit van de luchtwarmtepomp. Daartoe gebruikt het een slimme regeling. Welk systeem het meest aangewezen is, hangt af van je behoeften en de toestand van de buizen en radiatoren in je woning.
Wanneer kies ik voor een hybride en wanneer voor een autonome warmtepomp?
Als vuistregel bevelen wij een autonome warmtepomp aan bij watertemperaturen van minder dan 55 °C in je radiatoren. Als je meer dan 55 °C nodig hebt, kan je voor een hybride warmtepomp kiezen of een grote modernisering van je woning overwegen. Dat kan bijvoorbeeld door de radiatoren te verwijderen en ze te vervangen door een vloerverwarmingssysteem dat met een lagere watertemperatuur werkt. Je kunt ook zelf testen of 55 °C voldoende is: stel de maximale temperatuur van het verwarmingswater in op 55 °C en bepaal op een koude winterdag of het nog aangenaam warm is in je woning.
Hoeveel kost een hybride systeem?
Hybride warmtepompen zijn perfect voor energetische moderniseringen in bestaande gebouwen. De kosten zijn afhankelijk van de toestand van je gebouw, maar hoogstwaarschijnlijk kan je voortbouwen op je bestaande leidingnet en radiatorsysteem. Je plaatselijke installateur maakt een billijke offerte op die aan je eisen voldoet en rekening houdt met de te leveren inspanningen. Reken voor een volledig nieuwe hybride warmtepomp zoals hierboven weergegeven op een aankoopprijs van 11.000 euro en 3.000-4.000 euro installatiekosten. (Deze berekening is gebaseerd op de uitbreiding van een bestaand gassysteem met een warmtepomp zoals beschreven in voorbeeld 2. Bij uitbreiding van het bestaande verwarmingssysteem met een warmtepomp + buffertank kan de prijs hoger liggen als er extra toestellen moeten worden geïnstalleerd.) Vergeet niet informatie over subsidieprogramma's in te winnen om je kosten te verlagen.
Heb ik recht op subsidies voor een hybride verwarmingssysteem?
We hebben een ruim aanbod van hybride warmtepompsystemen. Je installateur zal je helpen de juiste oplossing voor je behoeften te vinden. Hij kan je ook helpen de juiste subsidie te zoeken om je nieuwe verwarmingssysteem financieel te ondersteunen. Hier vind je algemene informatie over subsidies.
Kan ik mijn bestaande ketel, leidingen en radiatorsysteem houden?
Alles kan met een minimale inspanning worden behouden en aangesloten. Je hebt misschien alleen een nieuwe aansluiting op de buitenunit van de warmtepomp nodig. Later kan je nog altijd je bestaande ketel vervangen door een nieuwe. Een eenvoudige vervanging van de ketel door een exemplaar met dezelfde wandoppervlakte, bevestigingspunten en aansluitingen voor leidingen en rookkanalen maakt het upgraden gemakkelijk.
Welke bestaande verwarmingsketels kan ik blijven gebruiken voor mijn nieuwe hybride warmtepomp?
Als je ketel nog in goede staat is, kan je hem meestal houden en eenvoudig combineren met een nieuwe warmtepomp. Met onze slimme MiPro Sense regeling kunnen we alle bestaande ketels in ons systeem integreren. Ook de combinatie met gas- of stookolieketels van andere fabrikanten is mogelijk. Maar omdat de gegevensuitwisseling en regelbaarheid beperkt zijn, werkt de combinatie met andere merken niet zo efficiënt als de combinatie met een gasketel van Bulex uit 2007 of later.
Kunnen aan een hybride warmtepompsysteem bijkomende moeilijkheden verbonden zijn?
Twee verwarmingstoestellen nemen meer ruimte in dan één. Maar het productaanbod van Bulex biedt absolute flexibiliteit. Uiteraard moet het bijkomende toestel ook worden onderhouden, zodat de algemene onderhoudsinspanning iets groter wordt.
Ik wil graag later overschakelen op een systeem dat volledig op hernieuwbare energie werkt. Waarmee moet ik rekening houden wanneer het hybride systeem als tussenoplossing zal worden gebruikt?
Dat is afhankelijk van vele factoren zoals de ligging, de staat en de isolatie van het huis enz. De planning gebeurt bij voorkeur in overleg met een specialist of installateur.
 
Aandachtspunten:
 
- Prestaties van de warmtepomp
De warmtepomp moet zo worden gepland dat ze de verwarmingsbelasting zelfstandig kan dragen wanneer het gastoestel wordt verwijderd.
- Houd rekening met de planning van aanvullende renovaties, want die zullen later de verwarmingsbelasting beïnvloeden. Wat wil ik nog vervangen of isoleren in mijn woning?
- Controleer samen met de installateur vooraf of de systeemtemperaturen kunnen worden verlaagd, om na te gaan of een autonome werking van de warmtepomp mogelijk is. Zo kan je bepalen of één warmtepomp in je behoeften kan voorzien dan wel verdere maatregelen of moderniseringen nodig zijn.
 
- Bijverwarming
Wanneer het gastoestel wordt verwijderd, is een elektrische hulpverwarming nodig. Dat kan de binnenunit/ het hydraulische station van de warmtepomp of een externe hulpverwarming zijn.
 
- Warmwaterproductie
Denk na en controleer of de warmtepomp op haar eentje voor de productie van sanitair warm water kan zorgen. Zo is niet iedere warmwaterboiler noodzakelijkerwijs geschikt voor warmtepompen.
 
- Instellingen
Diverse parameters zoals het resetten van het bivalentiepunt moeten door een specialist worden ingesteld.
Wat betekent 'goed geïsoleerd' voor mijn gebouw?
Dat wordt bepaald door de U-waarde. De U-waarde geeft informatie over hoe goed een bouwelement zoals geïsoleerde sandwichpanelen verwarmde of gekoelde lucht vasthoudt. Hoe lager deze waarde, des te doeltreffender de isolatie. Over het algemeen bedraagt de U-waarde 0,1 (zeer weinig warmteverlies) tot 1,0 (zeer veel warmteverlies). In Duitsland heeft een goede buitengevel van een gebouw een U-waarde van 0,25 W/m²K. Dat verschilt echter naargelang de markt: gelieve de informatie aan te passen aan de lokale markt.